Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πασχαλινά κουλουράκια!

Αυτές τις μέρες, όλες μας λίγο πολύ φτιάχνουμε τα γλυκά μας έτσι για να τιμήσουμε την παράδοσή μας, που παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες, αξίζει να κρατήσουμε και να υποστηρίξουμε. Η κούραση για τις νοικοκυρές είναι μεγάλη, συνηθίζουμε να λέμε πως η εβδομάδα των Παθών ισχύει και γι αυτές, αλλά τουλάχιστον σε ότι με αφορά, η ξεκούραση έρχεται "εν μια στιγμή" όταν βλέπω να καταφθάνουν όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα και ειδικά τα παιδιά μου, που μου λείπουν τόσο πολύ!
Ξεκίνησα λοιπόν σήμερα με τα κουλουράκια και έπονται τα "καλλιτσούνια" και τα κόκκινα αυγά!
 Το τσουρέκι το αφήνω τελευταίο, αν προλάβω ίσως το φτιάξω και αυτό.
Η συνταγή μου είναι η εξής, αν και πιστεύω πως όλες θα έχετε την δικιά σας!
Υλικά:
320 γρ. βούτυρο ( φυτίνη)
8 αυγά και 1 αυγό για άλειμμα 
1 ποτήρι γάλα ( 200 γρ.)
3 ή 4 βανίλιες
30 γρ. αμμωνία που την διαλύουμε στο γάλα
αλεύρι μαλακό όσο πάρει ( 2 κιλά πάνω κάτω)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, κατόπιν ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι με το γάλα όπου έχουμε διαλύσει την αμμωνία (με προσοχή γιατί φουσκώνει το γάλα). Όταν αρχίζει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζουμε με τα χέρια ή με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες. Δεν θα την κάνουμε πολύ σφιχτή, για να μας γίνουν αφράτα τα κουλούρια. Εάν κολλάει η ζύμη στον πάγκο ή στο τραπέζι που τα πλάθουμε ας λαδώσουμε ελαφρά την επιφάνεια. Τέλος τα πλάθουμε σε παραδοσιακά σχήματα, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 170 με 180 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση, μέχρι να ροδίσουν (γύρω στο 25 λεπτά η κάθε λαμαρίνα).
Καλή επιτυχία!!!





3 σχόλια:

  1. Φαίνονται πολύ λαχταριστά, αλλά πιο λαχταριστός είναι ο κήπος σου στην προηγούμενη ανάρτηση. Απλά υπέροχος!!!!!!! Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ! Καλή Πρωτομαγιά και καλό Πάσχα σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OI KATY,PARABÉNS PELAS TRANÇAS,FICARAM PERFEITAS,SE VOCÊ VER AS MINHAS,QUANDO FAZER ROSCA VAI CHORAR DE TANTO DAR RISADAS.BEIJO.VALÉRIA.(BRASIL).

    ΑπάντησηΔιαγραφή