Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Πώς ενώνονται τα μοτίφ στα "λουλούδια με..κολπάκι" (Μέρος 3ο)

Τρίτο και τελευταίο μέρος για τα όμορφα λουλουδάκια μας! Μετά τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε από υπέροχα μαξιλάρια, ριχτάρια, εσάρπες (με λεπτότερο νήμα ίσως), μέχρι τσάντες που θα το επιχειρήσω όπως υποσχέθηκα σε μια άλλη ανάρτηση. 


Γαϊτανάκια (γ) ή αλυσιδάκια

Είναι οι θηλιές. Εκεί που βουτάς το βελονάκι. Γαϊτανάκι αρχής (γ.α) είναι η πρώτη θηλιά  για να ξεκινήσει το πλεκτό.

Ζετέ

Είναι το ρίξιμο της κλωστής, όταν παίρνουμε κλωστή με το βελονάκι. Εγώ το λέω “βουτάω κλωστή”

Γαϊτανάκια στον αέρα (γ.α)

US: Chain (ch) – UK: Chain (ch)
Η γνωστή αλυσίδα.  Το βελονάκι είναι περασμένο σε ένα γαϊτανάκι (θηλιά), ζετέ στο βελονάκι, τραβάς το βελονάκι και το περνάς μαζί με το ζετέ μέσα από το γαϊτανάκι.

Βουβά γαϊτανάκια (β ή β.γ.)

US: Slip stitch (sl st) – UK: Slip stitch (sl st)
Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε το ζετέ να περάσει μέσα από τα 2 γαϊτανάκια που έχετε στο βελονάκι.

Αριχτά γαϊτανάκια (αρ)

US: Single Crochet (sc) – UK: Double Crochet (dc)
Μπήξτε το βελονάκι σε 1 γαϊτανάκι, ζετέ στο βελονάκι, τραβήξτε θηλιά, ζετέ στο βελονάκι, περάστε το ζετέ μέσα από τις δύο θηλιές. http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html

 Ξεκινάμε από εκεί που είχαμε σταματήσει στην προηγούμενη ανάρτηση: "Τα κολπάκια γίνονται ...μοτίφ!!!"
 http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/2.html
Έχουμε το τελειωμένο μοτίφ και το ημιτελές, που ενώ θα το πλέκουμε, θα το ενώσουμε και με τα διπλανά του μοτίφ
Πλέξαμε λοιπόν 12 διαστήματα (γαλάζιο χρώμα) από 4 αλυσιδάκια στο κάθε διάστημα 
και πλέκουμε 3 αρ. (sc), 1 αλυσιδάκι,
 βουτάμε το βελονάκι μας στο διάστημα των 2 αλ. του άλλου μοτίφ ( με το κίτρινο χρώμα), β.γ.(sl st), (ch),3 αρ. (sc),
επαναλαμβάνουμε το ίδιο στο επόμενο διάστημα και του ενός και του άλλου μοτίφ
πλέκουμε στο επόμενο διάστημα του μοτίφ με το γαλάζιο 3 αρ. (sc), 2 αλυσιδάκια (ch),3 αρ. (sc)και ενώνουμε πάλι με τον προηγούμενο τρόπο τα επόμενα 2 διαστήματα και στο μοτίφ με το γαλάζιο χρώμα και στο άλλο με το μπλέ 
Εδώ φαίνεται πώς έχουν ενωθεί 4 μοτίφ μεταξύ τους και παρατηρούμε ότι ανάμεσα στις ενώσεις μεσολαβεί πάντα ένα ελεύθερο διάστημα δηλ. ενώνουμε δύο και αφήνουμε ένα. Πρέπει τώρα να συμπληρώσουμε αυτό το κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα 4 μοτίφ και γι αυτό θα κάνουμε το εξης:
Εδώ έχουμε το λουλούδι που φτιάξαμε με το μεσαίο εργαλιάκι και το λουλούδι με το μικρό εργαλιάκι. Δείτε την ανάρτηση " Λουλούδια πλεκτά με ...κολπάκι" http://ergahandmade.blogspot.gr/2013/05/1.html 
  Με το μεσαίο λουλούδι πλέξαμε το μοτίφ και με το μικρό θα συμπληρώσουμε το κενό. 
Βάζουμε στο βελονάκι μας την αρχική θηλιά.
Ξεχωρίζουμε τις τρεις πρώτες θηλιές που τις λέμε "πέταλο"( περνάμε το βελονάκι στο διάστημα που καθορίζει το κίτρινο νήμα) κάνουμε ζετέ και το περνάμε από την αρχική θηλιά, 1 αλυσιδάκι και
μπήγουμε το βελονάκι στο διάστημα των 2 αλ. του ενός από τα τέσσερα ελεύθερου διαστήματος (πορτοκαλί) και κάνουμε β.γ.(sl st)
ένα αλ.(ch) και περνώντας το νήμα μέσα στο δεύτερο πέταλο, κάνουμε ένα αρ.γ.(sc), 1 αλ.(ch), 
το ίδιο στο 3ο πέταλο,1 αλ.(ch),
ενώνουμε με το ελεύθερο διάστημα του επόμενου μοτίφ (κίτρινο), επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα επόμενα δύο μοτίφ (μπλε και πράσινο) και κλείνουμε στην αρχική θηλιά με β.γ.(sl st)
Ενώσαμε δηλαδή το πρώτο πέταλο με το πρώτο διάστημα( πορτοκαλί), το τρίτο πέταλο με το δεύτερο διάστημα (κίτρινο) το πέμπτο πέταλο με το τρίτο διάστημα (μπλε) και το έβδομο πέταλο με το τέταρτο διάστημα (πράσινο) και κλείσαμε στο πρώτο (πορτοκαλί). Έγινε ένα φουσκωτό μοτιφάκι, ανάγλυφο και πανέμορφο!
Μπορείτε να σταματήσετε εδώ ή να συνεχίσετε όπως προείπαμε!
Θα χαρώ πολύ αν το επιχειρούσατε! Καλή επιτυχία και οι απορίες σας λύνονται σε μένα! 

9 σχόλια:

  1. Αναμείνατε στην οθόνη αλλά με υπομονή!Πώς να προλάβει κανείς με τόσες ιδέες-πειρασμούς!!!!!!!!!!Φιλιά και καληνύχτες,προκομένο μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Καίτη!!!! Οι οδηγίες σου είναι πάρα πολύ καλές!!! Θα ανατρέξω όταν χρειαστεί!!! Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ! Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καιτούλα μου εξαιρετικά τα εργοχειράκια σου και τα γράφεις και πολύ αναλυτικά οπότε δεν μπερδεύεται κανείς!καμμιά φορά τα απλά πράγματα είναι εκείνα που κλέβουν την παράσταση!!και τα χρώματα ζωηρά καλοκαίρι μυριζουν και δροσιά...έχεις μεγάλη ποικιλία στο μπλόγκ σου!μπράβο κοριτσάκι!!φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ΄ευχαριστώ πολύ Kate ή Καιτούλα κι εσύ, για τα καλά σου λόγια και κυρίως για το "κοριτσάκι"! έχεις δίκιο για τα απλά πράγματα, καμιά φορά είναι πιο ωραία αλλά κυρίως κατανοητά από όλους!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για τον κόπο σου! Το κοινοποιώ στο facebook, έλα να το δεις. Σου έκανα like και στη σελίδα. Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ΄ευχαριστώ πολύ, να τα λέμε! Έχω δει κι εγώ τα δικά σου και σου ανταποδίδω τα καλά σου λόγια. Καλή νύχτα και καλή συνέχεια και σε σένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα!Υπέροχες οι οδηγίες σου!!!Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή